Windsorkaka

Lite tunt med inlägg här nu. Men det har faktiskt bakats en hel del. Bara det att jag inte orkat blogga om det.
Har införskaffat en baksten och vilken supergrej alltså.
Mer om det nån annan gång.
Idag då så skulle vi få besök av Klas kusin med familj. Tog fram lite bullar och kakor som vi hade i frysen och efter det kom Klas på att han ville göra sin favvo kaka nr 1. Windsor!
Så det blev en riktig bullfest kan jag lova som ersatte både mellis och middag.
Nu är det dags för kvällsmål i form av middagsmat :-)



 

Första gången vi gjorde egen Windsor och även åt en hemgjord Windsor någonsin. Men kan säga att efter denna så ligger den väldigt högt upp även på min lista över favvobakverk!

Windsorkaka

För 8-12 bitar personer.

Ingredienser


1 dl mjölk
25 gr jäst
3-3½ dl vetemjöl
2 msk margarin eller smör
1 kryddmått salt
2 tsk socker
½ ägg

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt jästen och rör tills den är upplöst. Häll ungefär hälften av mjölet i en bunke. Tillsätt och finförela matfettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspadet. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ,cirka en timme.

Ta upp degen. Knåda. Forma sedan till en rund jämn kaka, cirka 22 cm. Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek eller i cirka 30 minuter. Pensla försiktig med uppvispat ägg.

Grädda i 225-250 grader i cirka 10-15 minuter.
Låt kakan kallna. Klyv den i två bottnar. Fyll med kräm. Njut!

Vi fyllde med Leilas vaniljkräm. Finns ingen godare!! Super till tårtfyllning, pajer och ja vad som helst där man vill servera vaniljkräm. Den är så god så man kan äta den bara som den är :-p

Vaniljkräm

2.5 dl mjölk, 3%
0.5 st vaniljstång
0.75 dl strösocker
3.5 st ekologiska äggulor
0.75 dl maizena
25 g mjukt smör


Gör så här

1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.



Kommentarer
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Den kakan har jag aldrig gjort men det låter himla gott och baksten har jag med, ett kanonbra köp

2010-10-03 @ 21:54:02
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Var lite för snabb, ja baksten är verkligen ett kanonbra köp, får så mycket godare bröd med härlig skorpa och pizzan blir alltid perfekt

2010-10-03 @ 21:54:55
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Erika - Bakglädje

Det låter som en jättegod kaka. Har aldrig hört talas om den tidigare, men ska definitivt testa den vid tillfälle.

2010-10-05 @ 22:27:09
URL: http://bakgladje.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0