Världens godaste limpa


Heter Monikas mumsiga värmlandslimpa. Hittade receptet i en liten receptfolder som följde med ett nummer av Amelia för en tid sen. Den är supergod. Smakar som godaste köpeslimpan enligt mig :-)
I receptet står det att det blir 4 limpor. Men då blir dom små. Jag gjorde 2 nu sist och då blev dom för stora.
Så 3 skulle jag tycka blev en bra storlek.



4 limpor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 ägg
2 dl brun farin
1,5 msk salt
1 kg rågsikt
1 msk brödkryddblandning

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll farinsockret över. Där kan det få stå och kemiskt gifta sig med varandra tills det blir en brun röra. Tar ca 15 minuter. Nu får du hälla vattnet över röran. Rör om så att allt löser sig. Och nu får du hälla ner allt annat. Och knåda. För hand ca 12 minuter, i maskin 8 minuter. Degen ska bli ljusbrun och smidig.

Smöra en plåt med smör. Dela degen i 4 delar och lägg fyra limpor på plåten. Rippla lite neutral olja mellan varje limpa (så dom går lätt att bryta isär när dom är klara). Lägg en handduk över limporna och låt dem jäsa i en timma. Gräddas i ugnen i 190 grader i 30-35 minuter i mitten av ugnen.

Jag hade ingen olja mellan limporna då dom rymdes med nog utrymme mellan sig.
Första gången gjorde jag dom i form och smörade då formen lite.
Efter gräddning penslade jag dom med lite sirap utblandat i vatten direkt dom kom från ugnen.



Kommentarer
Postat av: Maria I

Fattar inte hur du får allt att se så perfekt och symmetriskt ut?! Bakade bröd i bakmaskinen igår men lyckas dåligt. Du har inga bra recept för bakmaskin?

2011-03-02 @ 21:14:59
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Låter som ett gott bröd och jag gillar när det är brödkryddor i

2011-03-02 @ 22:06:03
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0