Våfflornas Rolls Royce



För några år sedan inför våffeldagen så hittade vi ett recept på våfflor i ett reklamutskick som kommit till Klas Restaurang.
Läste i samma veva ett annat tips som skulle göra våfflor ännu frasigare. Det var nämligen mineralvatten i smeten.
Vi provade helt enkelt och det blev dom godasate frasigaste våfflorna ni kan tänka er.
Hittade tillbaka till receptet idag och eftersom det är våffeldagen och även min födelsedag så festade vi till med lite våfflor.
Så nästa gång ni gör våfflor måste ni bara prova dessa. Att det är ett jättegammalt charmigt recept gör ju inte saken sämre.


Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor


Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

 

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche (Här körde vi med vanlig vispgrädde :-D) 
  • 6 ½ dl vatten (Vi ersatte lite av vattnet med en 33 cl naturell mineralvatten)
  • 1 ¾ dl smält smör
  • 2 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl
  • ca 1 tsk salt (Detta fanns inte i originalreceptet men det blir godare) 

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755





Choklad muffins med chocolate chip cookie dough




Tänkte på Ben & Jerrys glassen med cookie dough och funderade om man inte kunde göra nått liknande med muffins. Funderade på att grädda muffinsen och sen fylla med ogräddad kakdeg. Men det tror jag hade blivit sliskigt. Så jag tog lite av den frysta degen jag hade och skar i bitar och blandade ner i smeten.
Knaprig kaka mot den mjuka muffinsen. Blev väldigt bra faktiskt.
Dom går ju förstås att äta nu som dom är. Men mina ska få en frosting och lite dekoration innan dom äts nästa gång.


 

 

 

 






Pistagemacarons fyllda med cream cheese och vit choklad



I går blev det macaron bak igen. Totalt 5 ggr har jag hunnit baka dessa små godingar sen jag upptäckte dom.
Dom kan vara väldigt trixiga att få till och av mina 5 försök så har jag fått 5 olika resultat. Smaken har varit gudomligt god alla ggr men med just macarons vill man ju ha ett perfekt utseende och konsistens också.








Ursprungsreceptet kommer från Hello sugar

 

 

 

Pistagemacarons

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
100g fint malen mandel
50g pistagemjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
1/2 tsk pistageessens
ev karamellfärg
Jag använder pastafärger. Superdryga och finns i en massa olika kulörer. Finns att köpa på bla kakburken.


1. Sätt ugnen på 160 grader C.


2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.


3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.


4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.


5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.


6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.


7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.


8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.


9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.


10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.


11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.


12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)


13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.


14. Fyll med valfri frosting och njut!


(Notering: Macaronsen blir ännu godare efter en dag i kylskåp)



Cream Cheese, vit choklad frosting

100g creamcheese
25 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
150 gram smält vit choklad


Rör ihop creamcheese och rumsvarmt smör med sockret.
Tillsätt den avsvalnade smälta chokladen.


Vitt bröd med Manitoba cream och poolish



Sambon kom häromdagen hem med nya "trendmjölet" Manitoba Cream. Reklamen säger ju att det ska bli så luftigt och fint bröd med det mjölet. Fanns ett recept på förpackningen men det verkade så besvärligt så jag googlade fram ett annat.
Bröd har aldrig varit min starka sida men jag har aldrig provat ett surdegsbröd.
Det här var väl inte ett äkta surdegsbröd egentligen men enkelt att börja prova med.
Brödet blev helt ok. Men nu är jag sugen att göra en riktig surdeg att prova baka med.

Receptet hittade jag här:
http://matlyckan.blogspot.com/2009/07/manitoba-cream-vitt-brod-med-poolish.html






Bloggnamn

Alla namn jag kom på som jag ville ha på den här bloggen var redan tagna så därför fick det bli Molledotta eftersom det här kommer bli en bakblogg och Molledotta för mig har en betydelse.

Ska berätta hur det uppstod. När jag var runt 10-12 års åldern nånting så höll jag och mina kompisar på att hitta på recept på mat och bak. Blev väl sisodär bra men just Molledotta var en favorit som vi gjorde många ggr.
Molledotta var egentligen en helt vanlig sockerkakssmet som vi bara åt ogräddad direkt från bunken.
Efter den perioden i mitt liv blev det fortsatt mycket bakande men jag höll mig slaviskt till färdiga recept.
Älskar att prova nya recept och numer känner jag även att experimentlustan har återkommit :-)
Så här inne kommer jag blogga om alla mina bakverk. Andras recept men förhoppningsvis kommer det även några som jag själv testat fram.


RSS 2.0