Skurna pepparkakor med mandel

Blev sugen att göra egen pepparkaksdeg för en gångs skull.
Såg ett recept i senaste nr av tidningen Hembakat som såg gott ut så det fick det bli.
Så idag blev det lite pepparkaka med ädelost och Blossas lättglögg.
Supergott och juligt.



 

 


Leona 2 år

I Torsdags fyllde mitt lilla hjärta 2 år och idag hade vi kalas för henne.
Blev ju en hel del fika och pyssel som jag planerat och fixat med nån timme per dag här den senaste veckan.
Älskar barnkalas. Både att gå på det själv men framförallt att ordna ett och försöker ha nått litet tema varje gång. Den här gången blev det Hello Kitty.
Jag är ju barnsligt förtjust i Hello Kitty figuren och till min glädje verkar det nu ha smittat av sig på Leona :-)

Dessertbord av olika slag börjar bli ganska populärt runt om på bloggar så jag blev ju självklart sugen att göra ett själv.
Vårat uppläggningsbord är tyvärr våran köksbänk som är blank med en glasskiva på väggen så sakerna på bänken speglar sig väldigt bra.
Och det i samband med att vi har ny kamera som jag ännu inte lärt mig gör att bilderna inte är speciellt bra.
Skulle vilja ha ett speciellt bord som man ställer upp när man har buffé och mycket gäster men vi har ingen plats för ett sådant i vårat lilla hus.






Chokladbottnar fylld med hallonmousse och glasscremé. Spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt och dekorerad med marsipan.



Macarons fyllda med smörkräm smaksatt med päronessens



Cake balls i form av en mini cupcake



Mini choklad cupcakes med philadelphia/grädd frosting



Strassburgare målade med livsmedelspenna och blomma i marsipan



Kanelbullar. Vanliga hederliga bullar som alltid måste finnas med



Chokladdoppade rosa maränghjärtan



Kak klubbor. Kaksmulor av Kärleksmums kaka och philadelphia doppade i mörk chokad.
Andra gången jag gör kakklubbor nu och nej, jag är inte så förtjust i det. Men jag älskar utformningen och alla roliga dekorationer man kan göra så nästa gång blir det att prova göra av chokladbolls smet.

Som synes på kakklubborna så misslyckades jag K.A.T.A.S.T.R.O.F.A.L.T med tempereringen av chokladen.
Följde Mia Öhrns beskrivning till punkt och pricka. Värmde i micron men tyckte att jag hade som inte riktig kontroll på värmen då. Känns som det är bättre att värma i vattenbad där man ser graderna stiga grad för grad.
Sen fick jag ett till frågetecken som jag inte har hittat svar på någonstans.
Sen när chokladen är färdigtempererad säg då 31 grader för mörk choklad. Ska man försöka hålla den 31 grader hela tiden då eller gör det inget att temperaturen sjunker under tiden man står där och doppar saker?
Någon som kan svaret på det?

Besök gärna min andra blogg också om ni vill se mer bilder från kalaset och annat som händer i våran familj


Skjort tårta


Sambon fyllde år igår och fick då en skjorttårta.
Ville prova nån ny fyllning som vi inte smakat förr och kom fram till att ena lagret skulle vara mandelgrädde med saffran. Funderade på vad som skulle passa till och jag tyckte kokos lät gott.
Men sen när jag inte hade tillräckligt med creme fraiche hemma till båda fyllningarna så började jag fundera om det fanns en saffransmousse utan creme fraiche. Det lustiga var ju att det var ju Mandelgrädde jag skulle göra fast med saffran i. Jaja, lite hjärnsläpp för stunden men det visade sig att saffransmousse och kokosmousse var en väldigt lyckad kombo :-)


 

Men det kanske är mer en vuxensmak på tårta. Sonen på 4 år som normalt älskar tårta tyckte inte om ägget (saffransmousse) :-D
Sen gjorde jag macarons med kaffesmak. Gick hem hos dom vuxna men inte hos barnen. Dottern som kan trycka flera stycken i vanliga fall sa blää så fort hon såg dom.
Men då var det ju också ett vuxenkalas.
Barnen får gotta sig på barnvänligare smaker på Lördag då Leona har sitt 2 års kalas.





Storbak


Idag har jag stått i köket 5 timmar. Av det har det blivit Macarooner, Kanelbullar, Maränger och minimuffins.
Leona fyller 2 år om ett par veckor så jag förbereder för det.
Provade ett nytt recept på macarons idag då jag inte varit riktigt nöjd med det jag alltid använt, det med italiensk maräng som jag vet många använder. Mina har alltid blivit ihåliga med detta recept och jag har inte kunnat få dom inte ihåliga. Dom blir ju dock nästan alltid väldigt släta och fina med detta recept.

Idag så provade jag Mia Öhrns recept och det var även första gången jag bakade dom på baksten.
Resultatet blev härligt mjuka macarons och det bästa. INTE IHÅLIGA. Däremot blev ytan inte lika slät och fin fast jag använder samma mandelmjöl som jag alltid gjort. Kanske man måste mala mjölet lite extra med detta recept??

Muffinsreceptet var ju det bästa på länge. Bara köra ihop alla ingredienser i matberedaren.
Hittade det på Bakglädje




 

Monterade och dekorerade och resten av godsakerna får ni vänta ett tag på :-)



Munkmuffins


Hittade receptet till dessa här http://www.helenaljunggren.com/munkmuffins/.
Lät och såg helt fantastiskt goda ut så dom blev först på listan av vad jag måste provbaka.
Dom blev jättegoda. Fyllde mina med äppelmos kokat av ett par äpplen som låg i kylen som blivit kvar från dotterns äppelträd.
Våran son fick ett äppelträd i doppresent av ett par goda vänner till oss. Och sen när dottern skulle döpas så fick hon också ett. Äpplena från sonens blir gulgröna och söta och jättegoda.
Dotterns blir knallröda med ett rödstrimmigt fruktkött och är lite mer syrliga i smaken.

 






Palett tårta


Har bakat tårta igen. Har ju haft ett uppehåll sen i somras när jag gjorde två bröllopsvåningstårtor till samma dag. Blev lite mättad av det faktiskt. Men nu kändes det lite kul igen.
Den här gången blev det en tårta till ateljé pedagogen på barnens förskola.
Hade tänkt mig en annan dekorering men pga tidsbrist så fick jag fundera ut nått enkelt.
En palett är ju enkel tänkte jag. Försökte få hela tårtan att se ut som en bräda men jag vet inte riktigt :-)
Sen skippade jag hålet som brukar finnas på paletter för jag var rädd att ta bort för mycket så det inte skulle räcka till alla som skulle äta av den.
Gjorde en liten minitårta av bortskurna kanter och Elliot fullkomligt älskade den. Han sa att den var jättegod och åt upp hela biten. Sen dess har han tjatat om att Leona måste få en sån tårta när hon fyller år för den var så god :-)
Barn brukar ju oftast inte vara så förtjusta i tårta men jag har två stycken som älskar det och det är ju tacksamt när man gillar att göra tårta.


 

Chokladbottnar. Fylld med hallon och vit chokladmousse.

Täckt och dekorerad med marsipan och kristyr.


Lakrits/Rabarber glass


Provade glass igen. Och jamenvisst blev det glass den här gången.
Var inget fel på maskinen utan mer på handhavarna första gången. Nu känner jag mig mer än nöjd med maskinen.
Gjorde efter ett annat recept den här gången som hette Italiensk glass.
Sambon tyckte bättre om denna. Den var lite mer som köpes. Kändes lite magrare trots att det var mer grädde i och som isigare fast den inte var isig. Ja, svårt att förklara. Jag tyckte bättre om den första lite gräddigare.
Den här smaksatte vi med en lakrits/rabarber marmelad som vi köpte på en marknad i somras. Blev super gott.
Kanske blir en glass fantast av mig efter alla glass recept jag har sett ut som jag vill prova :-)




Se så tjock och fin glass




Ingredienser

4 st   äggulor
100 g   socker
2 dl   mjölk (standard)
1 dl   grädde
2 dl  grädde (för smaksättningen)


Gör så här

Vispa äggulor och socker till en luftig smet i en rostfri kastrull.

Värm försiktigt till strax över (drygt) fingervarmt under ständig omrörning.
Blanda mjölken och 1 dl grädde och tillsätt i omgångar under ständig vispning.

Låt glassmeten svalna helt, Kyl den avslutningsvis i kylskpet.

Smaksättning sker med mosad frukt (ca 2 dl), vanilj, choklad o.s.v. som blandas med 2 dl vispad grädde och sedan vänds ner i blandningen.

Körs sedan i glassmaskin och när glassen är klar placeras den i frysen tills glassen ska ätas.


RSS 2.0