Semester


Nu blir det lite semester här på bloggen ett tag. Åker till Egypten imorgon och blir borta en dryg vecka.
Återkommer snart igen med ny energi och flödande baklust.

Brownie med chokladfudgeglasyr


Igår blev det äntligen till att baka lite från Leilas nya bok One more slice. Har ändå sen jag bläddrade i boken första gången suktat efter denna kakan men det har ändå alltid varit nått annat jag gjort istället.
Den blev jättegod. Dock väldigt väldigt mastig så en liten bit räcker gott.
Jag karamelliserade några pistagenötter och strödde på glasyren och det blev jättegott.

 

Receptet är Leilas grundrecept på brownie men halva satsen till en form som var ca 30x20

 

Halverade även glasyren och använde då

 

1,5 dl grädde

0,5 dl mjölk

0,5 ljus sirap

200 gram mörk choklad

 

Koka upp grädde, mjölk och sirap. Låt svalna nån minut. Blanda i hackad choklad och rör slätt.

Häll över den svalnade kakan och ställ i kylen tills glasyren stelnat.

Karamellnötter:

1 dl nötter
1 dl socker

Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Lägg i nötterna och blanda runt. Häll upp på smörpapper och separera nötterna. Låt svalna. Grovhacka och strö över kakan.

 


Plockmat

Ikväll blev det lite plockmat här hemma. Vi bjöd över ett par goda vänner som fick hjälpa oss äta upp all mat. Vi hade gjort så mycket så vi trodde vi skulle få alldeles för mycket över. Men vi var duktiga på att äta :-)
Plockmat är ju så gott också så man har ju lite svårt att sluta fast man bör det. Så det blir oftast lite för mycket i magen.
Det här passade ju våran GI diet väldigt bra dessutom.


 

Favoriten var dom små krustaderna högst upp till höger som var fyllda med brieost och gratinerade 10 minuter i 180 grader. Tog ut dom och klickade en klick hjortronsylt på. Ojoj, så gott!

Fikonen var fyllda med chevré ost och lite honung ringlat över
Äggen fick sig en rensteks röra
Scampispetten fick sällskap av en sweet chili sås och räkorna doppades i aioli
Salamin var fylld med en oliv
Avocadon var fylld med skagenröra och i vita muffinsformen gömmer sig en laxros med rensteksröra.
Längst fram till höger syns en svampfylld zuccini

 


Kokos macarons


Har länge funderat över om det går att göra macarons med kokosflingor.
Igår testade jag och ja, det gick. Malde flingorna i matberedaren. Nackdelen var att det gick inte att mala flingorna superfint. Märkte när jag körde dom att det till sist började bli en kokos smet i bunken. Antagligen för att fettet från kokosen började frigöras.
Googlade sen på kokosmjöl och det går tydligen att köpa.
Macarons med kokos blev jättegoda och jag tycker det blev väldigt likt riktiga macarons i konsistens också förutom att mina kokos flingor var något grova.
Fyllde dom med en tryffel gjord på polkagris choklad. Inte min favorit men sambon tyckte det var jättegott.
Så nu vet man ju det om man vill baka macarons till någon nötallergiker.


 



Receptet jag använde var Mia Öhrns och jag bytte bara mandeln mot kokosen rakt av

110 g kokosflingor/mjöl
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker

Mal kokosen och blanda med florsockret och sikta genom en sil.
Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
Vänd ner kokos och florsockerblandningen i äggvitan. Tillsätt ev färg. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

Jag gräddar på baksten 140 grader 10-12 minuter.



Oxfilé pizza


Igår blev en "Elliot önska vad du vill dag" i bak och mat väg.
Först bakade vi ju hans älskade Dammsugare. Sen fick han önska middag och det blev pizza.
Sen bakstenens intrång  i vårat hus så har vi mer gjort egen pizza än köpt. Blir helt fantastiskt goda pizzor med den.
Vi hade lite oxfilé över sen nyårsmiddagen så det fick det bli. Klas är ingen fantast av köpes bearnaise så den blev också hemmagjord. Klart godaste hemlagade pizzan vi gjort. Kunde tom mäta sig med den godaste köpes pizzan ;-)


 




Dammsugare


Elliot älskar dammsugare. Det är hans favorit bakverk nr ett.
Har lovat han ett par dagar nu att vi ska baka egna men det har kommit saker i vägen hela tiden. I går kväll pratade han om det igen och jag sa att imorgon kan vi nog göra dom. Han älskar att hjälpa till i köket så bara på med förklädet och så satte vi igång.

Har gjort egna tidigare av "gammal" sockerkaka och dom blev jättegoda. Gjorde sedan en gång till men tog nog för mycket arrak arom den gången för dom blev inte bra i varken smak eller konsistens. Inte ens Elliot tyckte om dom den gången ;-)

Den här gången gjorde jag vanlig chokladbollsmet. Den som är bakom Axa:s havregryns paket. Tillsatte lite lite arrak. Men jag vet inte, det blir som inte rätt smak med den här arrak aromen man köper på Ica och såna affärer. Någon som har tips på en god arom till dammsugare?
Och sen allt för att göra det enkelt när man bakar med barn så köpte jag färdigfärgad grön marsipan med päron smak :-) Den smakar helt ok. Och dammsugare visade sig ju vara perfekt att baka tillsammans med barn.














RSS 2.0