Påsklov

Nu bakas det lite här hemma. Istället planeras det en del inför sonens 5 års kalas.
Blir Ben 10 tema i år :-)

Nu ska vi ha lite påsksemester här så vi ses igen efter påsk!



Surdeg

Nu har vi äntligen fått till en levande surdeg här hemma. Det är sambon som trixar och fixar. Lördag och Söndag har bestått av brödbak. Fast det är inte så att han stått i köket hela dagarna. Bröden har knådats ihop på morgonen, jäst under dagen och gräddats på kvällen. Gjort på endast surdeg, ingen jäst och det blev superbra. Anledningen till mängden bröd är för att sambon som jag tidigare berättat gillar det här med att höfta väldigt VÄLDIGT mycket. Han är iofs väldigt duktig på det men i just bakning så kan det då ta ett tag innan man hittar rätt proportioner mellan ingredienserna.
Så degen har blivit lite lös så bröden har flytit ut och blivit lite platta.
Lite lätt perfektionister som vi är i den här familjen så kan man ju inte nöja sig med att bröden smakar väldigt gott utan dom måste ju bli fina också så därav alla försök ;-)
Tur att vi har grannar som tacksamt tar emot det vi bakar, för det är ju synd att kasta och vi är mer för att baka än att äta.

 

Det plattaste av alla bröden

 

Men det tog sig på söndagen

 





I det här brödet är det öl och kaffe :-O och rullat i grovmalda pumpakärnor. Jättegott!

Får återkomma med recept när han måttat upp sina "höftningar"


Death by chocolate


Och ja, chokladdöden drabbade nog oss alla som åt den mer eller mindre :-) Men det var hur som helst en kaka helt i min smak. Massa choklad i kakan och så chokladsås på det.
Dekorerade med mina pastelliga minimaränger och blåbär. 

 

Recept från tidningen Hembakat

 

Kaka:

150 gram smör

200 gram 70% mörk choklad

2,5 dl strösocker

4 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

0,5 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 dl crème fraiche

 

Glasyr:

100 gram mörk choklad 70%

1 dl vispgrädde

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugen på 175 grader. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar, lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt.

2. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. ("Bröa" chokadkakor med kakao) Ställ in den i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 minuter - kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.

3. Hacka chokladen till glasyren och lägg bitarna i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den kokar och häll den sedan över chokladen.

4. Rör ordentligt tills chokladen har löst sig och smeten är jämn. Låt glasyren svalna lite och äll den sedan över kakan. Dekorera med valfria bär och minimaränger.


Lyckas med mat


Det har öppnat en ny köksbutik i Luleå som tidigare funnits som webshop.
Servir.se - Lyckas med mat heter den och finns på Gammelstadsvägen 17E bredvid Godishuset i Luleå.
Det här kommer ju bli min nya favoritaffär. Var där idag och hittade några grejer. Men jag kan tala om att jag kommer återvända med stora plånboken inom kort.
Det är ju superbra att en sån affär öppnar alldeles i närheten om man nån gång bara skulle behöva lite livsmedelsfärg eller en tyll eller liknande. Då behöver man inte göra en hel beställning från ex kakburken och vänta länge och dessutom betala dyr frakt.
Jag säger STORT Lycka till! till dom.

 

Dagens inköp






RSS 2.0