Chokladtårta

Härom dagen fick vi massa äggvitor över och jag bestämde att göra en white velvet cake av det. Blev en massa smet så jag smaksatte hälften med kakao. Blev sugen att göra en riktigt chokladig tårta och dränkte bottnarna med choklad som jag smälte i mjölk. Fyllde och garnerade den med chokladganache.
Använde den ljusa chokladen från Ikea och den var riktigt god!





Hade tänkt täcka den med choklad sugerpaste. Men jag vet inte vad som hände för den blev helt smulig och ohanterbar. Men smaken var väldigt god. Väldigt mycket godare än naturell sp. Ska testa ett annat recept en annan gång.


Scones

Hittade ett intressant recept på scones för ett bra tag sedan när jag surfade runt. Igår provade jag det och det blev jättegoda frasiga scones. Något smuliga och svårätna på det viset men goda!





12 stycken

450 gram vetemjöl(cirka 7,5 vetemjöl)
1,5 tsk salt
1msk socker
3 tsk bakpulver
150 gram kylskåpskallt smör, skuret i centimeterstora kuber
2 dl filmjölk, eller mild naturell yoghurt

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en muffinsplåt. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Lägg i smörtärningarna. Arbeta in smöret i torrvarorna genom att gnida ingredienserna mellan handflatorna.
När blandningen liknar en grov smuldeg, med små bitar av smör kvar, blandar man i filmjölk eller yoghurt. Det blir bäst resultat av att blanda med handen, och inte med redskap. Det viktigaste är att inte arbeta för länge med degen. Slarva, helt enkelt. Och ingen, ingen elvisp.
Fördela degen i muffinsplåtens fack med hjälp av två skedar.
Grädda sconesen i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Tag därefter ut dem ur ugnen, och tag efter några minuter upp dem. Lägg dem på ett galler eller en bakhandduk, för att svalna.


Receptet kommer från bloggen smaskens.nu


Frövi Thekakor

Var sugen på Thekakor och kollade runt lite efter ett recept som såg kul ut. Hittade ett hos braiga Cupcakesfluffan



Ca 30 stycken
 
8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 gram smör
75 gram  jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
ca 2 liter vetemjöl

Gör så här:
  1. Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke. 
  2. Smält matfettet och blanda ner havregrynsmassan, värm till 37° C.
  3. Smula ner jästen, saltet, sockret och det mesta av mjölet i havregrynsblandningen.
  4. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. 
  5. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.
  6. Knåda degen på bakbordet, tillsätt om nödvändigt mer mjöl till degen känns smidig. 
  7. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka. 
  8. Nagga med gaffel. Lägg på plåt med  bakplåtspapper. 
  9. Låt jäsa under duk i 30 min.
  10. Grädda kakorna i 225° C i mitten av ugnen ca 10 min.
  11. Låt dem kallna under bakduk.

Blev väldigt uppskattade här hemma. Tack för det receptet :-)


Daim bullar

En dag när vi var på Ica Maxi såg vi att dom sålde Daimbullar. Och som såg så himla goda ut så vi var tvungen att prova göra egna. Dom blev jättegoda. Så nu har vi bakat dom igen. Jag gillar bäst kanelbullar men dom här kommer på en god andraplats.

Jag brukar ju normalt använda Leilas vetedegsrecept men den här gången testade jag Jan Hedhs och degen blev väldigt bra och lättarbetad.
Jag tog dock bara 10 gram kardemumma, vanligt salt, Manitoba Cream mjöl och inte fullt allt mjöl enligt receptet.


Antal portioner:
30

Fördeg
700 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller vitt dinkelmjöl
25 g strösocker
500 g mjölk
75 g jäst

Bortgörning
1300 g fördeg
500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
175 g strösocker
20 g havssalt
20 g kardemumma, stött i mortel
50 g ägg (1 st)
250 g smör, rumstempererat

Gör så här

1. Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.


2.
Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.

3. Kavla ut degen och bred på fyllningen. Gör bullar i önskad form och låt jäsa 1 timme. Grädda i 12-15 minuter i 225 grader. När bullarna är färdiggräddade pensla med äggula blandat med mjölk och strö över hackad daim och pärlsocker. Strör man på daimen innan gräddning så smälter den och bränns lite märkte jag nu den här gången. 


Fyllning:

350 gram rumstempererat smör
2 dubbeldaim
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Kör daimen till fint kross i matberedera med kniv. Blanda ihop allt.

Garnering:

Äggula
Mjölk
Hackad daim
Pärlsocker






Tiramisu drink

Inte så mycket bakat just den här :-). Men Tiramisu hade ju passat bra här och den här drinken är suupergod!
Ganska så söt och kan nog ersätta dessert om man vill.



Recept för 2 drinkar

2 äggulor
1 msk socker
2 cl marsalvin el. sherry
2 msk mascarpone
1-2 msk mjölk
2 espresso
1-2 tsk socker
Kakao

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mascarpone med mjölk. Blanda allt i en kanna. Lägg sockret i två martiniglas med varsin isbit. Häll över espresson och låt isbiten smälta. Häll i alkoholen och blanda. Toppa med mascarpone-mixen. Pudra över kakao.

Isbiten är för att kaffet ska kallna. Vill man ha en varm kaffedrink så skippar man isen. Jag kan tänka mig att den blir godare varm. Lite som irish coffe :-) Sen kan man nog skippa sockret i kaffet också för mascarpone-mixen är väldigt söt. Men det är ju en smaksak!

Doptårtor till Molly

I Lördags var vi på dop när våra vänners lilla Molly skulle döpas. Jag hade fått äran att baka tårtorna.
Dom hade inga speciella önskemål förutom "kuddmönster" och rosa. Det blev 2 våningstårtor á 30 bitar vardera.
Räknade ut på ett ungefär vad det tog i tid att göra dessa, och kom fram till ca 15 timmar. Jag gör ju litegrann varje dag ca en vecka innan jag ska göra en tårta så det blir ju inte betungande på det viset. Men visst, det tar tid så tur att det är så kul :-)
Och dopet var helt underbart fint med en sån gullig präst och superduktig soloartist som sjöng så vackra sånger med sån inlevelse så man fick gåshud.

 

Den ena tårtan var fylld med Saffran och Kokosmousse. En kombinaton som visat sig vara väldigt omtyckt.
Den andra var fylld med min favoritkombo Hallon och Vit chokladmousse. Recepten på fyllningarna finns under fliken
Recept - Tårtfyllningar

Swiss Meringue Buttercream - Marängsmörkräm

4 äggvitor
3dl strösocker
2 msk pressad citronsaft
350-400 gram rumsvarmt smör

1. Blanda äggvitor, strösocker och vitronsaft i en rostfri bunke.
2. Vispa marängen kraftigt över vattenbad till en temperatur på 65 grader.
Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
3. Ta av marängen från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet tills den svalnat. Ca 10-15 minuter
4.Tillsätt smöret, lite i taget under långsam vispning.
5. Låt den eventuellt stå i kylen en stund för att stelna. Vispa eventuellt upp den igen efter den kallnat lite. Jag brukar dock kunna använda min på en gång.

Sugarpaste

Oftast när jag täcker tårtor använder jag Sugarpaste. Det är en smidig lättarbetad deg som mest smakar florsocker. Jag gillar inte smaken och brukar lämna det när jag äter tårtor täckta med sp. Men det är ett bra alternativ till marsipan för dom som är nötallergiker och den blir helt vit vilket jag tycker är snyggare än marsipanens smutsvita färg. Ska man färga den så blir även färgerna klarare på sp jämfört med marsipan.
När man täcker med sp ska man inte "spackla" tårtan med grädde. Kommer sp i kontakt med grädde svettas/smälter den. Jag brukar spackla med marängsmörkräm för den är godare än vanlig smörkräm tycker jag. Sen är den väldigt smidig att jobba med och det blir ett jämt och snyggt underlag. Vill man spackla med grädde kan man pensla insidan av sp locket med neutral olja eller smält smör innan man lägger på det.
Jag har nångång när jag gjort en provtårta och inte orkat göra marängsmörkräm spacklat med grädde och sp:n har inte smält.
Har läst någonstans att sp med gelatin i går bra att lägga på grädde?! Men när jag vill vara på den säkra sidan så använder jag inte grädde. Ska utvärdera detta ytterliggare så får vi se ;-)
Tårtor med sp ska heller inte täckas över i kylen. Dom kan stå i tårtkartong men inte i kupa eller plastade. Då smälter/svettas sp:n av kondensen. En del kylar avger också en del kondens som kan få sp täcket att svettas/smälta. Detta är inte roligt och ett ständigt gissel, speciellt om man ska ge bort en tårta till någon. Kylen här hemma är bra i det avseendet. Men på Garniz där jag ofta gör tårtor är dom inte lika pålitliga tyvärr.

Det här receptet använder jag och räcker till att täcka en tårta på 24-26 cm plus en del dekorationer.

0,6 dl kallt vatten
1,25 dl vit sirap
1 msk glycerol
2 msk neutral olja
800-900 g florsocker
ev smak och färg

Gör så här:
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt stå tills gelatinet svällt och hårdnat. Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig. Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Vispa i oljan och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl. Jag använder elvispens degkrokar på låg hastighet. Den ska vara lite kladdig, för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr.

Häll ut sugarpasten på plastfolie och täck den väl. Sätt den i en burk med tättslutande lock och låt den vila i ett dygn innan den används.
Förvara i rumstemperatur.

Vit chokladmousse

300 g choklad
2 ägg
3 dl vispgrädde obs.

Hacka chokladen och lägg ner i en skål, placera skålen över ett hett vattenbad, se till att badet inte kokar. Smält chokladen, rör om lite då och då. Tag upp skålen och rör ner äggen, blanda väl och låt svalna något. Vispa grädden och vänd ner i chokladsmeten med varsam hand. Häll upp i en skål och ställ kallt minst 3 timmar.

Hallonmousse

4 gelatinblad
(200g)
1 dl socker
2 dl vispgrädde
3 äggvitor
3 msk socker

Låt hallonen tina. Blötlägg gelatinet enligt förpackning. Kör hallonen till mos i mixer tillsammans med 1dl socker. Sila bort kärnorna med en trådsil. Vispa grädden tillsammans med 3 msk socker. Vispa även äggvitorna till ett hårt skum. Ta upp gelatinet och smält på sväg värme i en kastrull. Tillsätt hallonmoset. Blanda ner det avsvalnade hallonmoset i grädden och vänd sedan ner äggvitorna. Låt stå övertäckt i kylen i ett par timmar eller helst över natten.


Kokos mousse

2 dl creme fraiche, 34%
2 dl florsocker
1½ dl kokosflingor
2 dl vispgrädde

  1. Vispa creme fraiche och socker till styv konsistens. Kan ta ett litet tag. Först blir det jättelöst, sen hårt.
  2. Blanda i kokosen och vänd i vispad grädde
  3. Låt svälla i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Saffrans mousse

(4 port)
1 pkt saffran
1 dl socker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
(ev marsanpulver)

Blanda saffran, socker och äggulor. Värm över vattenbad tills smeten börjar tjockna och sockret löser sig. Låt svalna.
Vispa grädde och blanda det noga med äggsmeten. Låt stå i kyl några timmar eller över natten för att stelna till. Är den inte nog hård då så blanda i marsanpulver till önskad konsistens.


RSS 2.0