Chokladsufflé


Igår provade vi göra chokladsufflé igen. Det är ju väldigt gott.
Det ska ju vara så exakt med gräddningstiden har man ju läst. Det jag tycker är svårt är att ingenstans står det hur en perfekt sufflé ska vara i konsistensen.

I Gordon Ramseys recept som vi använder står det bara att det ska vara en "wobbly centre" när den är färdig.
Menas det då att den ska vara något rinnig i mitten?
Vi gräddade i alla fall fyra stycken. Två åt gången. Dom första två var ganska så rinniga inuti. I mitt tycke lite för lös eftersom man äter dom varma också så känns det som man bara äter varm smet.
Dessa reste sig ok, och sjönk inte ihop så snabbt ute från ugnen.
Dom andra gräddade vi längre och konsistensen på dessa såg ju "dallrig" ut också men inuti var det ingen lös smet. Jag föredrog dessa, men dom började sjunka direkt dom kom ut från ugnen. Var dom då övergräddade?
Har läst att dom sjunker om dom är övergräddade.
Har jag någon läsare som kan svara på hur en sufflé ska vara i konsistens? :-)

Gordon Ramsey´s Chokladsufflé

Serves 8
Ingredients

  • 25g unsalted softened butter, for greasing
  • finely grated chocolate
  • Crème pâtissière
  • 20g cornflour
  • 200ml milk
  • 200g dark chocolate, 70% cocoa solids, chopped
  • 80g egg yolks
  • Egg white mixture
  • 200g egg whites
  • 150g caster sugar

Decoration

1 tbsp of cocoa powder

Method: How to make chocolate soufflé

  1. Preheat oven to 180˚C/gas 4

Värm ugnen till 180 grader

2. Brush 8 ramekins (8cm in width, 4-5cm in height) with the softened butter in upward strokes, from the base to the rim. Chill the dishes for 5 minutes, then as an insurance policy so the soufflé doesn't stick to the dish, apply a second coat as before

Smörj 8 cocotte formar med mjukt smör från botten och uppåt. Kyl 5 minuter. Smörj ett lager till.

3. Sprinkle a little grated chocolate into each dish, tilting and rolling the dishes around to line them with an even layer of chocolate

“Bröa” formarna med lite riven choklad till ett jämt lager

4. For the crème pâtissière, slake the corn flour with a little of the milk, then gradually add the rest of the milk until you have a smooth mixture. Pour into a small pan, and slowly bring to the boil, stirring continuously. Boil for 30 seconds then off the heat, add the chocolate and whisk until smooth. Beat in the egg yolks until smooth before transferring to a bowl to cool

Blanda ihop maizena med lite av mjölken. Tillsätt resten lite i taget tills den är slät. Häll i en liten panna och koka upp under konstant omrörning. Koka 30 sekunder ta sen av från värmen. Tillsätt choklad och vispa tills den är slät. Vispa i äggulorna och häll över i en skål för att kallna.

5. In an artisan mixer, whisk the egg whites to soft peaks. Gradually start to add in the sugar, whisking well in between each addition. Once all the sugar has been added, continue to whisk until you have a thick and glossy mixture

Vispa äggvitorna till styva toppar. Tillsätt sockret lite i taget. När allt socker är tillsatt, fortsätt vispa tills den är glansig.

6. Add one third of the egg whites into the chocolate crème patisserie mixture and mix well. Now add in the remaining egg white and gently fold into the mix. Do not over work the mixture as it will become too hard and stiff

Tillsätt 1/3 av marängen i chokladblandningen och blanda väl. Vänd försiktigt i resterande maräng i chokladen.

7. Divide the mixture between the ramekins. Level the surface with a palate knife then bake for 6-8 minutes, or until well risen and with a slightly wobbly centre. Remove from the oven and dust with the remaining cocoa powder. Serve immediately with a scoop of mint chocolate chip ice cream

Fördela smeten i formarna. Jämna ytan med en palett och grädda tills den är väl rest och något ”dallrig” i mitten.

 


Kommentarer
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

har aldrig ätit chokladsufflé eller vågat mig på att göra det ännu trots att det låter himla mumsigt

2011-02-13 @ 21:31:20
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0