Formfranska
Gillar formfranskan från Leilas bok A piece of cake väldigt mycket. Lättbakad och blir så bra.
Den här gången blev den extra bra. Väldigt luftig och då tycker jag den blir extra god att rosta.
Ingredienser
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 st ägg till pensling
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.
5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
9. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
Idag har jag matat min surdeg. Får se om jag får liv i den.
Men vad ska jag göra för bröd med den?
Åh såg super gott ut!
Tack Jen :-)
Bakade formfranska igår fast med ett annat recept, himla bra att ha i frysen och ta fram och rosta