Macarons


Nu var det längesen jag gjorde macarons och gud så gott det var att få sätta tänderna i en mjuk härligt pistagesmakande macaron.
Dom rosa smakade jordgubb.



Receptet är mitt favoritrecept från Mia Öhrn. Har aldrig misslyckats med det.

Ger cirka 25-30 dubbla kakor
Kakor
110 g sötmandel (Eller mandelmjöl)
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Pastafärg eller någon droppe hushållsfärg

1. Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
4. Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
9. Spritsa smörkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

Swiss meringue buttercream

2 stora äggvitor
90 gram socker
110 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
Pastafärg
smakessens

Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills 65 grader. Vispa med elvisp till marängen kallnat. Tillsätt mjukt smör lite i taget och fortsätt vispa tills den gått ihop till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker, färg och smakessens.


Kommentarer
Postat av: Erika - Bakglädje

Måste ta och testa igen, de är ju så goda. Skulle vara bra att få tag i mandelmjöl, verkar så mycket smidigare.

2011-02-28 @ 20:01:35
URL: http://bakgladje.blogspot.com
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Så fina de blev :-)

2011-02-28 @ 20:33:58
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0