Vaniljglass


Köpte en glassmaskin i veckan från Jula. Läste ett test om glassmaskiner och Julas kom på andra plats och den var billig så då slog jag till.
Har haft en Philips glassmaskin för några år sedan men den användes ett par, tre ggr på sin höjd så därför ville jag börja med den här billiga för att se om det är nått för oss att ha.
Jag är ingen glassälskare men tycker absolut det kan vara gott. Sen har jag sett en massa recept på glass på sistone som sett så goda ut så jag har blivit så sugen att testa.

Hur som helst. Min glassmaskin funkade inte bra. Det blev en lite trögflytande konsistens för att senare bli alldeles rinnig igen. Stod i bruksanvisningen att glassen skulle vara färdig på 15-30 minuter. Vi körde säkert en timme.
Då hade vi iofs inte receptet som följde med men ungefär samma mängd vätska som i det receptet.
Bunken hade varit i frysen 7 timmar. Det rekommenderade var 8. Glassmeten var något för varm ev. Den var nog mer rumsvarm än kall. Så allt detta kan ju ha spelat in i att vi inte fick någon glass från maskinen.

Vi stoppade in bunke med smet i frysen och rörde lite då och då. Fick till sist en jättegod gräddig vaniljglass.
Sambon tyckte den var lite för gräddig så vi ska testa ett annat recept nästa gång.




Vaniljglass
Ca 6 stora kulor

2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1/2 vaniljstång. Urskrapad
1/4 dl råsocker

Blandas i en kastrull. Koka på svag värme 20 minuter.
Ta bort vaniljstången.
Vispa 3 äggulor och 1/5 dl socker pösigt i en stor bunke.
Häll den varma mjölk blandningen över äggvispet och vispa samman.
Häll tillbaka till kastrullen och värm upp till första kokbubblan.
Häll tillbaka till bunken och låt smeten bli riktigt kall.

Kör i glassmaskin eller häll i en bunke och sätt i frysen och rör i glassen lite då och då.

Whoopie pies

Läste om dessa på en annan blogg  Bake my day 
Dom ska enligt han vara väldigt populära i Usa och tom konkurrera ut cupcakes.
Självklart var jag ju tvungen att prova.
Googlade fram ett recept av Martha Stewart och översatte det.
I originalreceptet ska det vara vegetable shortening men liksom Bake my day så ersatte jag det med matolja.

Fyllde dom med mascarponefrosting. 
Hela kakan känns inte speciellt märkvärdig. Men definitivt god. Smakade väldigt bekant och till sist kom jag på vad det var. Glassen sandwich :-) Tror att själva kakan är perfekt till att göra just egna glassandwichar med.

Whoopie pies

18 kakor

4,2 dl vetemjöl—250 gram

1,8 dl kakao—75 gram

1,5 tesked bakpulver

½ tesked salt

4 matskedar rumsvarmt smör

0,6 dl matolja

1,2 dl strösocker—115 gram

1,2 dl farinsocker—85 gram

1 ägg

2,4 dl mjölk

1 tesked vaniljextrakt

 

Sätt ugnen på 200 grader

Sikta ner alla torra ingredienser utom sockret  i en bunke och ställ åt sidan.

Tillsätt smör, olja och socker i en annan bunke eller mixer med paddelvispen på.

Vispa tills fluffigt ca 3 minuter. Tillsätt ägg och vispa till luftigt ca 2 minuter.

Tillsätt hälften av mjölblandningen, mjölken och vaniljextrakt och blanda samman.

Tillsätt resten av mjölblandningen och vispa samman.

Spritsa eller klicka ut 36 små pluttar på bakplåtspapper med några cm mellanrum.

Grädda i ca 10 minuter tills dom "poppar" ut igen efter ett lätt tryck.
Jag frös in mina men jag tror dom ska ätas samma dag dom bakas för dom blev lite kladdiga att ta på.


Mascarponefrosting:

2,5 dl grädde
250 gram mascarponeost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden hårt. Blanda ost och socker. Blanda ihop grädde och ost. Vispa till hårdare konsistens om så behövs.





Sirapslimpa

I fredags gjorde jag sirapslimpa av ett recept jag hittade hos Cupcakesfluffan

Den blev väldigt god och smakade limpa. Kanske inte riktigt lika god som den jag gjorde gången innan.
Den smakade precis som min favorit köpes limpa. Kanske just därför jag tyckte den var godare än sirapslimpan :-) Får återkomma med recept på den en annan gång.

Sirapslimpa 2 stycken

50 gram jäst
50 gram smör
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special

Pensling:
Ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37 grader.
2. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
3. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter

Jag penslade inte limpan med ägg innan gräddning utan enbart med sirap utblandat i vatten precis när dom kom ut från ugnen.







Älgköttsoppa

Hade sån tur i år att vi fick oss lite älgkött. Klas pappa var upp och jagade men hade hemresan bokad innan styckningen av älgen så vi fick hans del. Synd för han, desto bättre för oss :-) Vi får väl bjuda på nått gott med älg nästa gång han kommer.

Hemmagjord köttsoppa är ju bara så gott. Idag kokade jag tom egen buljong av benen som köttet satt fast på.



Har tyvärr inga exakta mått på ingredienser.

Buljong:

Ben och köttrester
Vatten så det täcker, i mitt fall ca 2 liter
Koka upp och skumma ordentligt.

Tillsätt grovhackat

Gul lök
Purjo
Morötter
Lagerblad
Vitpepparkorn
Vitt vin
Salt

Puttra under lock i 2 timmar
Sila av och tillsätt köttet i bitar. Puttra 1,5 timme.
Tillsätt grönsaker och koka ytterligare ca 1 timme

Grönsaker jag brukar använda

Morot
Palsternacka
Kålrot
Potatis
Purjolök

Och så klimp

Klimp på mitt vis

Mjöl
Ägg
Mjölk
Salt

Blanda ihop och klicka ut i kokande vatten. Koka ca 5 minuter och fortsätt sedan koka dom helt färdiga i soppan. Ca 20 minuter.
Det här klimpreceptet åt vi ofta hemma som små. Men mamma kallade det äggpalt och serverade det då tillsammans med stekt fläsk och smör :-)
Har bara ätit äggpalt en gång sen jag träffade Klas. Idag påminde han mig om det och tyckte det var så lustigt att vi ätit äggpalt. Känner att det snart är dags för lite äggpalt här igen :-)




Windsorkaka

Lite tunt med inlägg här nu. Men det har faktiskt bakats en hel del. Bara det att jag inte orkat blogga om det.
Har införskaffat en baksten och vilken supergrej alltså.
Mer om det nån annan gång.
Idag då så skulle vi få besök av Klas kusin med familj. Tog fram lite bullar och kakor som vi hade i frysen och efter det kom Klas på att han ville göra sin favvo kaka nr 1. Windsor!
Så det blev en riktig bullfest kan jag lova som ersatte både mellis och middag.
Nu är det dags för kvällsmål i form av middagsmat :-)



 

Första gången vi gjorde egen Windsor och även åt en hemgjord Windsor någonsin. Men kan säga att efter denna så ligger den väldigt högt upp även på min lista över favvobakverk!

Windsorkaka

För 8-12 bitar personer.

Ingredienser


1 dl mjölk
25 gr jäst
3-3½ dl vetemjöl
2 msk margarin eller smör
1 kryddmått salt
2 tsk socker
½ ägg

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt jästen och rör tills den är upplöst. Häll ungefär hälften av mjölet i en bunke. Tillsätt och finförela matfettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspadet. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ,cirka en timme.

Ta upp degen. Knåda. Forma sedan till en rund jämn kaka, cirka 22 cm. Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek eller i cirka 30 minuter. Pensla försiktig med uppvispat ägg.

Grädda i 225-250 grader i cirka 10-15 minuter.
Låt kakan kallna. Klyv den i två bottnar. Fyll med kräm. Njut!

Vi fyllde med Leilas vaniljkräm. Finns ingen godare!! Super till tårtfyllning, pajer och ja vad som helst där man vill servera vaniljkräm. Den är så god så man kan äta den bara som den är :-p

Vaniljkräm

2.5 dl mjölk, 3%
0.5 st vaniljstång
0.75 dl strösocker
3.5 st ekologiska äggulor
0.75 dl maizena
25 g mjukt smör


Gör så här

1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.



RSS 2.0