Choklad fondant


Äntligen har vi fått till en chokladfondant som blev alldeles perfekt. Har provat några ggr tidigare med olika recept och olika gräddningstider och det viktigaste vi kommit fram till är att nästan undergrädda den lite och sen istället ta ut den ur ugnen och låta den vila i sin form och gräddas färdigt på det viset. Då håller den ihop när man stjälper upp den och är sådär härligt rinnig inuti.






Choklad fondant 4 stycken

75 gram smör
100 gram mörk choklad (någon god sort, gärna med hög kakaohalt)
2 stycken ägg
4 msk socker
40 gram vetemjöl

Smält smör och hackad choklad över vattenbad
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda i chokladen i ägg och socker vispet under ständig vispning
Rör i vetemjölet
Fördela smeten i smorda och mjölade kokottformar.
Grädda i nedre delen av ugnen  9 minuter 200 grader

Vi satte i ca 1 dl smet i varje kokottform. Efter gräddning fick dom stå 5 minuter innan vi stjälpte upp dom på fat.
Servera tillsammans med vaniljglass.


God Jul tårta


När Klas fyllde år sist gjorde jag ju en slipstårta med kokos och saffrans fyllning.
Det blev lite tårta över då som vi inte skulle hinna äta upp så vi gick över till våra gödgrisar i huset mitt emot :-)
Dom tyckte det var en sån god tårta så dom ville att jag skulle göra en till deras middagsbjudning dom skulle ha idag.
Dom hade inga önskemål alls på nån dekoration utan den kunde vara helt slät om jag ville. Men det kändes tråkigt så jag gjorde den lite passande julig.









Macarons liknande Ispahan


Har blivit så inspirerad av alla som bakar Ispahan och dom ser så grymt goda ut så jag gjorde en egen variant.
Riktiga Ispahan har en fyllning av ros/lichi/hallongelé.
Men jag gillar inte ros smaken så jag gjorde Riesenfluff och fyllde dom med.
Det är ju tyvärr låångt ifrån säsong för färska hallon så dom var lite sura och smakade inte riktigt hallon tyckte jag. Men tillsammans med macaronen och fluffet blev det ändå jättegott.

 


Saffrans snurror


Var på apoteket häromdagen och fick då med mig ett litet reklamblad med diverse saker i. Bla ett recept på Lussekatter. Det var glykos i och jag blev så nyfiken att se om det blev någon skillnad med det i så jag var tvungen prova. Annars brukar jag använda mig av kesella i saffransdeg.
Fyllde mina med en blandning av smör, vaniljsocker och mandelmassa. Dom blev goda men inte så att jag kände vad glykosen skulle göra för nytta för jag tyckte det smakade och kändes detsamma.

Däremot har jag även gjort lussekatter efter Petité France recept. Vilken supersmidig deg att arbeta med och snyggare lussekatter har jag aldrig gjort :-D
Om dom blev goda återstår att se. Dom kändes lite tunga och kompakta. Är lur på att våran surdeg inte var den bästa så dom jäste nog inte som dom ska.

Här är i alla fall Saffrans snurrorna.






Pepparkakshus 2010


Dille på Mumin? Ja, jag sa ju det.
Även dille på att dekorera kakor har jag fått. Köpte färdig kristyr från Kakburken i somras till en tårta och har sparat flaskorna. Så jag gör egen kristyr och häller ner i flaskan. Pipen är smal och det blir som en penna. Mycket enklare än med en spritspåse. Jättelätt att rita konturer men även fylla konturerna.

 











Mumin peppisar


Har fått en nytändning på Mumin figurerna. När Elliot (4,5 år) kom till världen föddes min första förälskelse för Mumin.
Han hade Muminsängkläder och jag målade Muminmamman och Muminpappan på hans skötbord.
Förälskelsen svalnade senare men har nu då vaknat till liv igen och efter att ha sett så fina kakformar av Mumin hos Piece of cake var jag ju nu tvungen att ha såna.
Det var supersmidiga och så fint med mönstret på kakorna.

 





Choklad och Apelsin fudge


Har börjat med lite julgodisbakande nu. Bli inte helt förvånade nu men receptet på dessa hittade jag i tidningen HEMBAKAT ;-)
Dom blev super goda. Smakar lite som romerska bågar.
Dock tycker jag inte att den fick en sån konsistens som jag förknippar med fudge.
Jag jämför lite med typ Lonka osv. Den här är lite mer som en lösare tryffel eller om man äter den direkt från kylen lite som....tryffel.
Men som sagt supergod.

Tempererade chokladen jag doppade dom i. Mjölkchoklad denna gång och det funkade :-)



 




Marsipantomtar

Har knåpat ihop några söta marsipantomtar efter fina instruktioner i tidningen HEMBAKAT

 


Ikväll blir det ett till försök till att temperera choklad till godiset jag gjorde jag igår.
Tredje gången gillt då kanske? 




RSS 2.0