Svart-Gula Macarons


Äntligen fick jag till dom svarta riktigt svarta. Använde lite pulverfärg och lite pastafärg av Black Extra och dom blev riktigt kolsvarta.
Men jag säger då det. Dom här små godbitarna förbryllar mig. Ur samma sats maräng så färgade jag hälften svart och hälften gul. Dom svarta blev superbra som dom alltid blivit med receptet från Mia Öhrn jag använder.
Dom gula fick en luftficka mellan skal och fot såsom dom nästan alltid fick förr när jag gjorde med italiensk maräng. Hur blev det så? Samma smet? Det enda jag kan tänka mig är att jag eventuellt rörde lite mer i den svarta. Men det är i så fall marginellt.
Man hade ju velat prata med nån gammal fransman som ligger inne med massa kunskap om dessa söta gobitar :-)

 

Fyllning:

200 gram philadelphia

1/2 burk lemon curd

ca 1/2 dl florsocker (smaka er fram vad ni tycker)

 

Vispa ihop ordentligt. Fyllningen gjorde jag till 2 satser macarons så den kan halveras.


Smörgåstårta


Här kommer recept på fyllningarna. Då det är sambon som gjort dom och han höftar friskt så har jag tyvärr inga exakta mått. Men jag skriver ner ändå och undrar någon specifikt så kan ni väl skriva en kommentar så kan vi ge ungefärliga mängder :-)




Fyllning 1 skagenröra:

Räkor som legat och runnit av i en sil ganska länge
Finhackad rödlök
Dill
Osaltad majonäs
Creme fraiché

Blanda ihop allt till en ganska "hård" röra. Blir den för rinnig så rinner den ut från tårtan

Fyllning 2:

Kassler
Finhackad rödlök
Chili frukt (vi använde 1 men kolla styrkan för det kan variera väldigt mycket)
Fruktcoctail på burk (väl avrunnen)
Osaltad majonäs
Creme fraiché
Vitpeppar

Blanda ihop. Eventuellt behövs lite salt

Osaltad majonäs:

5 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
Rapsolja
Vitpeppar

I en matberedare med kniven, eller elvisp kör äggulorna tills dom är ordentligt vispade. Tillsätt senap, vinäger och vispa ordentligt. Häll i olja droppvis till önskad konsistens. Vi gör den ganska tjock. Smaksätt med peppar.




 


Grattis till mig


I Fredags fyllde jag år så i lördags hade vi lite fikabjudning. Blev ingen specialtårta till mig men dock en smörgåstårta som jag varit sugen på länge. Det blev den godaste smörgåstårtan på länge :-)
Recept på allt kommer i dagarna.
Tack alla för att ni kom och för alla fina presenter :-)



Våfflor


La in detta recept förra året. Blir världens bästa frasigaste våfflor. Det som gör dom extra frasiga är mineralvattnet så uteslut inte detta om ni vill ha dom extra frasiga.
Prova dessa nu på Fredag på våffeldagen. 

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor


Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

 

  • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche (Här körde vi med vanlig vispgrädde :-D) 
  • 6 ½ dl vatten (Vi ersatte lite av vattnet med en 33 cl naturell mineralvatten)
  • 1 ¾ dl smält smör
  • 2 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl
  • ca 1 tsk salt (Detta fanns inte i originalreceptet men det blir godare) 

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755





Hipp hipp hurra

Har ju totalt missat att bloggen fyllt 1 år. Så grattis till den 2 dagar försent :-)
Detta firas inte med något speciellt förutom att det bakas en del till helgens kalasande.

Minimaränger


Satt och bläddrade i en tidning och såg nånting som såg ut som minimarsmallows men läste att det var minimaränger. Roligt tänkte jag. Jag gillar ju bakverk i miniformat så jag gjorde mina egna i söta pastelliga färger.
Dom här kan man ju använda till dekoration till lite allt möjligt. Eller till barnkalas bara som dom är.



Hur många MASSOR

3 äggvitor
2 dl socker
3 droppar ättikssprit eller citronsaft

Vispa äggvita, ättikssprit och 1 dl socker till ett fast vitt skum. Tillsätt resterande socker. Färga eventuellt.
Spritsa ut tumnagelstora maränger och grädda i ca 45 minuter i 100 graders ugn.

Efterlysning


Söker mig svettig efter en silikonform i form av en stjärna men kan inte hitta en sån jag vill ha.
Rusta har haft en för ett par år sen vet jag. Nu hittar jag en på electrolux hemsida men det är inte riktigt den jag vill ha.
Någon som vet vart jag kan köpa en eller kanske har en liggande som inte används och vill sälja den?? :-)

Räk Rulle


Den här räkrullen har från början min moster gjort. Hon bjöd nästan alltid på den som förrätt när vi hälsade på.
Vi däremot brukar här hemma äta den till middag med lite sallad.



4 personer om man har den till middag. Fler om den serveras som förrätt.

Botten:

2 dl vatten
1 dl mjölk
50 gram smör
2 dl vetemjöl
2 ägg

Koka upp vatten och mjölk. Smält ner smöret. Ta från värmen och vispa i mjölet. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör noga mellan varje.
Klä en form med smörpapper, ca 30x25 cm
Grädda 15-20 minuter i 200 grader

Fyllning:

1 liten purjolök
400 gram räkost
200 gram skalade räkor
Dill
Riven ost

Hacka och fräs purjolöken i lite smör. Bred ut räkosten på den färdiggräddade botten. Strö över purjolök, räkor och dill. Rulla ihop från långsidan och lägg i en form med skarven nedåt. Strö över lite riven ost och gratinera 5-6 minuter i 250 grader.



Chocolate Chubbies


Säger bara Oh my god! Chokladälskare som jag är så var ju dom här bara helt underbara.
Är lite sega som Dagoberts Mackbars chocolate chip cookies men smakar bara massa choklad.
Skulle vara valnötter i ursprungsreceptet men eftersom sambon inte tål det så satte jag i naturella cashewnötter. Blev hur bra som helst.
Receptet kommer från Passion4baking. Titta in där. Jättesöt blogg och hon gör så mycket gott och fotar så fint.

 

 



Härligt seg inuti. Gör nu dessa alla chokladälskare där ute. Ni kommer inte ångra er.




Formfranska


Gillar formfranskan från Leilas bok A piece of cake väldigt mycket. Lättbakad och blir så bra.
Den här gången blev den extra bra. Väldigt luftig och då tycker jag den blir extra god att rosta.



Ingredienser

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
1 st ägg till pensling

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.

2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.

5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.

8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

9. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.


Idag har jag matat min surdeg. Får se om jag får liv i den.
Men vad ska jag göra för bröd med den?

Ägg Benedict

Nu håller jag på att beta av min lista av saker jag vill prova.
Det här har jag velat prova länge. Kruxet med den här rätten var ju att pochera ägg.
Kollade youtube och där sa många att det är så lätt. Nja, jag tror inte jag vill hålla med.
Så fulare pocherade ägg får man söka efter :-) Men väldigt goda blev dom.

En rolig sak som min son sa när han fick ägget på tallriken var att det såg ut som papper (vitan då som var helt separerad från gulan)
Sen när jag står och ska packa in i diskmaskinen så tar jag nånting från en tallrik som jag tycker ser ut som blött papper och ska slänga i soporna. Jag tänker, men fy vad har han (sambon) torkat med det här pappret innan jag i nästa sekund kom på vad det var. Kokad äggvita alltså :-D





Receptet är från recept.nu

 

 


Semlor

Nu äntligen har jag hittat det ultimata semlebullreceptet för min smak i alla fall.
Fick receptet från min kollega som fått det av sin mamma.
Supermjuka fluffiga bullar. Gjorde egen mandelmassa efter recept från Cupcakesfluffan.
Har länge saknat den där starka mandelsmaken och nu fick jag det.
Och den blev dessutom sådär len i konsistensen som jag vill ha min mandelmassa.

 

Ursprungsreceptet 15 stycken

100 gram smör

3 dl mjölk

1 pkt jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

½ tsk hjorthornsalt

8,5 – 9 dl mjöl (ganska lös deg)

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll på vätskan och rör till jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, ägg och hjorthornssalt. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl.

Jäs 20 minuter. Baka ut, ca 15 stycken. Jäs 40 minuter

Grädda 5-8 minuter 250 grader


Jag gjorde däremot en kalljäsning och använde Manitoba Cream istället och tillsatte kardemumma eftersom jag gillar det i bullar.

Här kommer min variant på receptet.

16 stycken

100 gram rumsvarmt smör
3 dl mjölk
1 dl socker
50 gram jäst
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornsalt
1 ägg
10 dl Manitoba Cream eventuellt mer (Degen ska vara relativt lös men släppa något från degbunken)

Mortla kardemummakärnorna. Smula ner jästen i en degblandare och häll på sockret. Låt stå tills sockret "smält" jästen. Tillsätt övriga ingridienser och blanda ihop. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en bra konsistens på degen. Arbeta degen ca 10 minuter med maskin.

Jäs i kylskåp över natten eller gör som jag och jäs i rumstemperatur i ca 5 timmar. Baka ut bullarna och jäs till dubbel storlek, ca 45 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i 225 grader ca 8 minuter.

Mandelmassa ca 340 gram

150 gram mandelmjöl
150 gram florsocker (tror ursprungsreceptet skulle vara socker, men jag tycker det blir så knastrigt)
1 bittermandel eller bittermandelessens ca 1 tsk
1 stor äggvita

Mixa mandelmjöl och florsocker tillsammans med bittermandeln.
Tillsätt äggvita och fortsätt mixa till en bra konsistens.

Fyllning: Blanda mandelmassan med en skvätt grädde och vatten till önskad konsistens.


Briocher


I helgen gjorde vi korvsoppa och till soppa passar ju Briocher väldigt bra.
Beställde för en tid sen supersöta formar just för dessa.
Och sen att allt man beställer från Klara kommer så sött förpackat i celofanpapper gör ju inte formarna mindre söta :-)







Ursprungsreceptet hittade jag hos Passion 4 baking. Jag hade ingen torrmjölk hemma och ville ha salt i mina så jag gjorde nån liten ändring.

18 stycken

345 gram mjöl
1 dl mjölk
3 msk socker
1 msk torrjäst
3 stora ägg
140 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt


Blanda alla ingredienser i en degblandare. Kör på halvfart i 20 minuter.

Degen är väldigt kletig till en början men den går snart ihop. Lägg över degen i en smord skål och jäs 1 timme.

Efter 1 timme sätter du den i kylen och jäser minst 3 timmar men helst över natten.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 18 bitar. Ta bort en liten degbit som ska bli bollen på. Gör en boll av den stora degbiten och stick ner fingrarna i mitten och forma till en munk.

Gör en liten boll av den lilla degbiten och sätt i hålet.

Smörj små formar och lägg i briochen. Jäs i 1,5 timme eller längre under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 190 grader ca 15 minuter

Får dom färg för fort så lägg lite folie på och fortsätt grädda. Känn efter med en tandpetare. Är den torr så är dom färdiga.

Frys in om du inte äter upp alla på en gång och när dom ska ätas nästa gång så värm på dom i ugnen så blir dom som nybakta.


Kanelbullar med surdeg


Har ändå sen jag såg bagaren David baka dessa på Leila bakar varit sugen att prova själv.
Nu äntligen tog jag mig tid att göra en vetesurdeg. Vet inte riktigt om jag lyckades med surdegn precis.
Och inte heller degen för den delen. Vet inte om det är alldeles för mycket mjöl i receptet eller om jag gjorde nått tokigt för degen blev stenhård. Fick spä den med mjölk och den var jättejobbig. Klättrade upp över hela degkroken och upp på min Kitchen Aid så metallramen som sitter ovanför höll på att tryckas loss.
Bullarna blev bra i smaken men något hårda och torra. Och så brukar inte mina bullar bli.
Så nästa gång jag provar med surdeg blir det ett annat beprövat recept.

 

En sak som är med mina bullar är att dom brukar jäsa upp i ugnen och det går så fort i värmen så dom brukar spricka lite. Dom här på bilden glömde jag pensla med ägg och sätta pärlsocker på innan gräddning. När jag gjorde lussekatter enligt Petité France recept så skulle man pensla dom med ägg efter gräddning för att stänga inne fukten.

Så jag penslade dessa efter gräddning och sockrade dom. Blev kanonbra!

Men andra plåten gjorde jag som man "ska" Då jäste dom upp och "sprack".

Har ägget eller sockret eller båda tillsammans nånting med det att göra? Lussekatterna som jag penslade efterråt höll också formen jättebra. Kanske får börja pensla i efterhand. Ska ta en bild med dom båda olika bullarna och lägga ut så ni får se vad jag menar.

Här kommer receptet om någon mot förmodan vill prova. Ett tips är då att börja med typ 2/3 delar av mjölmängden.

Ingredienser

Deg
500 500 g mjölk
1100 1100 g vetemjöl special
200 200 g socker
200 200 g smör (rumstempererat)
30 30 g jäst
20 20 g malen kardemumma
10 10 g salt
50 50 g ljus surdeg

Fyllning
250 250 g smör
250 250 g socker
Kanel

Garnering
1 1 st uppvispat ägg
Pärlsocker

Receptet ger ca 25-30 bullar.

Gör så här

1. Deg
Häll alla ingredienser i degblandaren.

2. Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet.

3. Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till.

4. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.

5. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.

6. Fylling
Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.

7. Strö över kanel.

8. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.

9. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en sporre.

10. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Varje bulle ska väga ca 80-100 gram.

11. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.

12. Sätt ugnen på 220 grader.

13. Garnering
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

14. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

 


Världens godaste limpa


Heter Monikas mumsiga värmlandslimpa. Hittade receptet i en liten receptfolder som följde med ett nummer av Amelia för en tid sen. Den är supergod. Smakar som godaste köpeslimpan enligt mig :-)
I receptet står det att det blir 4 limpor. Men då blir dom små. Jag gjorde 2 nu sist och då blev dom för stora.
Så 3 skulle jag tycka blev en bra storlek.



4 limpor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 ägg
2 dl brun farin
1,5 msk salt
1 kg rågsikt
1 msk brödkryddblandning

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll farinsockret över. Där kan det få stå och kemiskt gifta sig med varandra tills det blir en brun röra. Tar ca 15 minuter. Nu får du hälla vattnet över röran. Rör om så att allt löser sig. Och nu får du hälla ner allt annat. Och knåda. För hand ca 12 minuter, i maskin 8 minuter. Degen ska bli ljusbrun och smidig.

Smöra en plåt med smör. Dela degen i 4 delar och lägg fyra limpor på plåten. Rippla lite neutral olja mellan varje limpa (så dom går lätt att bryta isär när dom är klara). Lägg en handduk över limporna och låt dem jäsa i en timma. Gräddas i ugnen i 190 grader i 30-35 minuter i mitten av ugnen.

Jag hade ingen olja mellan limporna då dom rymdes med nog utrymme mellan sig.
Första gången gjorde jag dom i form och smörade då formen lite.
Efter gräddning penslade jag dom med lite sirap utblandat i vatten direkt dom kom från ugnen.



RSS 2.0