Kanelbullar med surdeg


Har ändå sen jag såg bagaren David baka dessa på Leila bakar varit sugen att prova själv.
Nu äntligen tog jag mig tid att göra en vetesurdeg. Vet inte riktigt om jag lyckades med surdegn precis.
Och inte heller degen för den delen. Vet inte om det är alldeles för mycket mjöl i receptet eller om jag gjorde nått tokigt för degen blev stenhård. Fick spä den med mjölk och den var jättejobbig. Klättrade upp över hela degkroken och upp på min Kitchen Aid så metallramen som sitter ovanför höll på att tryckas loss.
Bullarna blev bra i smaken men något hårda och torra. Och så brukar inte mina bullar bli.
Så nästa gång jag provar med surdeg blir det ett annat beprövat recept.

 

En sak som är med mina bullar är att dom brukar jäsa upp i ugnen och det går så fort i värmen så dom brukar spricka lite. Dom här på bilden glömde jag pensla med ägg och sätta pärlsocker på innan gräddning. När jag gjorde lussekatter enligt Petité France recept så skulle man pensla dom med ägg efter gräddning för att stänga inne fukten.

Så jag penslade dessa efter gräddning och sockrade dom. Blev kanonbra!

Men andra plåten gjorde jag som man "ska" Då jäste dom upp och "sprack".

Har ägget eller sockret eller båda tillsammans nånting med det att göra? Lussekatterna som jag penslade efterråt höll också formen jättebra. Kanske får börja pensla i efterhand. Ska ta en bild med dom båda olika bullarna och lägga ut så ni får se vad jag menar.

Här kommer receptet om någon mot förmodan vill prova. Ett tips är då att börja med typ 2/3 delar av mjölmängden.

Ingredienser

Deg
500 500 g mjölk
1100 1100 g vetemjöl special
200 200 g socker
200 200 g smör (rumstempererat)
30 30 g jäst
20 20 g malen kardemumma
10 10 g salt
50 50 g ljus surdeg

Fyllning
250 250 g smör
250 250 g socker
Kanel

Garnering
1 1 st uppvispat ägg
Pärlsocker

Receptet ger ca 25-30 bullar.

Gör så här

1. Deg
Häll alla ingredienser i degblandaren.

2. Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet.

3. Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till.

4. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.

5. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.

6. Fylling
Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.

7. Strö över kanel.

8. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.

9. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en sporre.

10. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Varje bulle ska väga ca 80-100 gram.

11. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.

12. Sätt ugnen på 220 grader.

13. Garnering
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

14. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

 


Kommentarer
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Har för mig att jag testat det receptet, men minns inte hur de blev, var snygga de blev, kan aldrig få till så snygga knutar, fast sedan har jag aldrig övat på det förstås :-)

2011-03-05 @ 20:15:35
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Linda

Ja, tack :-) Nu fick jag äntligen till snurren riktigt bra. Brukar alltid snurra men det har inte riktigt blivit som jag velat förr. Nu provade jag den här:

http://www.gammalfjortis.se/2009/september/varldens-godaste-kanelbullar.html

Och riktigt enkelt var det också

2011-03-07 @ 20:15:20
URL: http://leonell.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0