Daim bullar

En dag när vi var på Ica Maxi såg vi att dom sålde Daimbullar. Och som såg så himla goda ut så vi var tvungen att prova göra egna. Dom blev jättegoda. Så nu har vi bakat dom igen. Jag gillar bäst kanelbullar men dom här kommer på en god andraplats.

Jag brukar ju normalt använda Leilas vetedegsrecept men den här gången testade jag Jan Hedhs och degen blev väldigt bra och lättarbetad.
Jag tog dock bara 10 gram kardemumma, vanligt salt, Manitoba Cream mjöl och inte fullt allt mjöl enligt receptet.


Antal portioner:
30

Fördeg
700 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller vitt dinkelmjöl
25 g strösocker
500 g mjölk
75 g jäst

Bortgörning
1300 g fördeg
500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
175 g strösocker
20 g havssalt
20 g kardemumma, stött i mortel
50 g ägg (1 st)
250 g smör, rumstempererat

Gör så här

1. Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.


2.
Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.

3. Kavla ut degen och bred på fyllningen. Gör bullar i önskad form och låt jäsa 1 timme. Grädda i 12-15 minuter i 225 grader. När bullarna är färdiggräddade pensla med äggula blandat med mjölk och strö över hackad daim och pärlsocker. Strör man på daimen innan gräddning så smälter den och bränns lite märkte jag nu den här gången. 


Fyllning:

350 gram rumstempererat smör
2 dubbeldaim
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Kör daimen till fint kross i matberedera med kniv. Blanda ihop allt.

Garnering:

Äggula
Mjölk
Hackad daim
Pärlsocker






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0