Semlor

Nu är snart stora semmeldagen här. Självklart har man ju redan ätit ett par stycken innan.
Varje år testar vi olika recept och tillvägagångssätt för att få till den ultimata bullen enligt vårat tycke. Vi vill ha bullarna lätta och luftiga. Vi har lyckats relativt bra tidigare år, men årets recept är nog bäst hittills.

När jag bakar följer jag recept slaviskt. Klas som är kock och väldigt sällan följer recept när han lagar mat är mera modig även när han bakar. Ibland blir det inte så bra men ibland lyckas han riktigt bra. Som denna gång med dessa semmelbullar :-)

Receptet kommer från sidan semlor.nu men är lite omgjort. Bl.a har vi tillsatt lite creme fraiche vilket säkerligen kan bytas ut mot kesella om man hellre vill det. Vi tog det vi hade hemma :-)

20 stycken

  • 50 gram jäst 
  • 175 gram rumstempererat smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiche
  • 160 g socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 900 g manitoba cream 

Värm mjölk, cf, socker, salt och mortlad kardemumma till 37 grader

Smula i jästen i en degbunke

Häll över mjölk blandningen och rör runt tills jästen löst sig.

Tillsätt mjöl och knåda ihop degen.

Tillsätt rumsvarmt smör och knåda degen länge. Ca 15 minuter helst i degblandare.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special alt. manitoba cream

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt - dubbel storlek!









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0